A 10 leggyakoribb technikai SEO hiba, amivel eláshatod magad a keresőben

A keresőoptimalizálás (SEO) összetett folyamat, melynek célja, hogy weboldalunk a lehető legjobb pozíciókat érje el a keresőmotorok találati listáin (SERP). A SEO két fő területre bontható: on-page és off-page SEO. Míg az on-page SEO a weboldalunk tartalmára és szerkezetére összpontosít, addig az off-page SEO a weboldalunkra mutató külső linkek (backlinkek) megszerzésére.

A SEO egyik legfontosabb, de gyakran elhanyagolt területe a technikai SEO. A technikai SEO a weboldalunk „motorháztetője” alatt zajlik, és gondoskodik róla, hogy a keresőmotorok könnyedén megtalálhassák, indexelhessék és rangsorolhassák az oldalunkat.

Ebben a cikkben a 10 leggyakrabban előforduló technikai SEO hibát fogjuk górcső alá venni, amik akár komolyan ronthatják a weboldalunk keresőmotoros teljesítményét.

1. Lassú betöltési sebesség: A Google és a többi keresőmotor is kiemelt fontosságot tulajdonít a weboldal betöltési sebességének. Ha az oldalunk lassan töltődik be, az nemcsak a felhasználói élményt rontja, de a keresőmotorok sem fogják kedvelni.

2. Nem mobilbarát weboldal: A mobiltelefonok egyre népszerűbbek az internetezéshez, ezért elengedhetetlen, hogy weboldalunk mobilbarát legyen. Ha a weboldalunk nem jelenik meg megfelelően mobiltelefonon, az komoly hátrányt jelenthet a SEO-ban.

3. Hiányzó vagy hibás sitemap: A sitemap egy fájl, ami a weboldalunk összes URL-jét tartalmazza. A sitemap beküldésével segíthetünk a Google-nek, hogy megtalálja és indexelje az oldalunk összes tartalmát.

4. Duplikált tartalom: A duplikált tartalom akkor fordul elő, ha ugyanaz a tartalom több URL-en is elérhető. Ez komoly SEO hibát jelenthet, amiért a Google büntetheti az oldalunkat.

5. Hibás URL-ek: A URL-eknek rövidnek, tömörnek és leírónak kell lenniük. A hibás URL-ek, amik nem tartalmaznak kulcsszavakat, nehezítik a keresőmotorok számára a tartalom megértését.

6. Hiányzó metaadatok: A metaadatok, mint a title tag és a meta description, fontos információkat adnak a Google-nek a weboldalunk tartalmáról. A hiányzó vagy nem megfelelő metaadatok rontják a weboldalunk keresőmotoros láthatóságát.

Ez is érdekelhet:  Az On-Page SEO technikák

7. Túlzott belső linkelés: A belső linkek fontos szerepet játszanak a weboldal SEO-jában, de fontos, hogy ne essünk túlzásba. A túl sok belső link zavaró lehet a felhasználók számára, és büntetést is vonhat maga után a Google-től.

8. Túlzott külső linkelés: A külső linkek is fontosak a SEO-ban, de itt is fontos az arany középút megtalálása. A túl sok külső link a weboldalunkról elvezetheti a felhasználókat, és rontja a keresőmotoros helyezésünket.

9. Nem https protokoll használata: A Google már régóta preferálja a https protokollt használó weboldalakat. Ha a weboldalunk nem https protokollt használ, az rontja a keresőmotoros helyezésünket.

10. Nem optimalizált képek: A képek fontos szerepet játszanak a weboldalunk tartalmában, de fontos, hogy optimalizáljuk őket a SEO-hoz. Ez azt jelenti, hogy a képeknek legyen alt textje, és a fájlnevek leíróak legyenek.

A fenti 10 hiba csak a leggyakoribb technikai SEO hibák közül egy kis ízelítőt ad. A weboldalunk SEO-jának javítása