Az elmúlt évben nehéz volt nem hallani vagy beszélni a GA4- ről.

Ez volt a Google egyik legtöbbet emlegetett frissítése a SEO közösségen belül és sokkal tágabb értelemben – annak ellenére, hogy nem kötődik közvetlenül a SEO stratégiához vagy taktikához.

A Google Analytics a népszerű platform a webhelyeink iránti elkötelezettség figyelésére, mérésére és megértésére. Míg a jelentések, az adatok típusai és a speciális funkciók változtak az évek során, a platform használata nem csökkent.

Most, hogy a Google Analytics Universal Analytics elérte élettartama végét, ideje megismerkedni a GA4-gyel.

Függetlenül attól, hogy hónapokkal ezelőtt migrált, vagy a Google automatikusan migrálta, vagy a nulláról kezdi, szeretnék megosztani öt alapvető jelentést, amelyeket tudnia kell SEO kampányai és erőfeszítései méréséhez.

Forgalomszerzési jelentés

Kezdjük az általam a legfontosabb és legfontosabbnak tartott jelentéssel, a Forgalomszerzéssel. A jelentés célja, hogy segítsen a webhelytulajdonosoknak megérteni, honnan érkeznek a látogatók, mielőtt a webhelyre érkeznének.

Tehát miért lenne ez fontos SEO szempontból?

A forgalomszerzési jelentés segítségével mérheti, hogy keresőoptimalizálási kampányai hogyan teljesítenek más csatornákhoz képest, és az integrált marketing erőfeszítéseken belül.

Hány látogató érkezik organikus keresésből a kereséshez képest? Mennyire elkötelezettek az organikus látogatók az e-mailből érkezőkhöz képest? Rengeteg összehasonlítás és részlet van itt.

Ez az egyik első és legfontosabb adatforrás ahhoz, hogy összekapcsolja a természetes és szándékos befolyások sok pontját, amellyel a közönség eljuttatása a webhely tartalmához.

 

A GA4 alapértelmezés szerint adatvezérelt hozzárendelési modellt használ, amely egy algoritmust tartalmaz annak meghatározására, hogy a felhasználó útja során hogyan lehet jóváírni a különböző csatornákat.

Míg az adatközpontú hozzárendelés használható a Universal Analyticsben, a GA4-ben sokkal kiterjedtebb, és több mint 50 különböző érintkezési pontot vesz figyelembe a pontos hozzárendelés érdekében.

 

A Forgalomszerzési jelentésben megtekinthető mutatók a következők:

 • Átlagos elkötelezettség.
 • Konverziók.
 • Elkötelezett munkamenetek felhasználónként.
 • Elköteleződési arány.
 • Események száma.
 • Események munkamenetenként.
 • Munkamenetek.
 • Összes bevétel.
 • Felhasználók.
Ez is érdekelhet:  Az underdog SEO: miért érdemes a kisebb versenyű kulcsszavakra összpontosítani?

 

Konverziós jelentések

A konverziós jelentések azért fontosak a keresőoptimalizálók számára, mert képesek nyomon követni azokat az eseményeket, amelyek a látogatót a webhelyen végrehajtott konverzióhoz vezették.

A jelentés megmutatja, hogy mi váltott ki konverziót azáltal, hogy regisztrálja a konverziókat az esemény neve alapján, és hogyan rendelte hozzá a konverzióhoz a jóváírást a hozzárendelési modellje alapján.

Az alapértelmezett jelentés a konverziókat, a teljes bevételt és az összes felhasználó mutatóit tartalmazza.

A konverziók beállítása a GA4-ben más, mint a Universal Analyticsben.

Az UA-ban a célokat használták a konverziók jelzésére, míg a GA4 eseményeket használ. A beállításkor a GA4 számos olyan eseményt tartalmaz, amelyek konverzióként jelölhetők meg a marketingcélok alapján.

A meglévő események közé tartozik:

 • kattintások.
 • első_látogatás.
 • lapnézet.
 • görgetés
 • session_start.
 • űrlap benyújtása.
 • view_search_results.

A legtöbb esetben érdemes saját eseményeit konfigurálnia a konverziók nyomon követésére, amelyek jobban illeszkednek a konverziós csatornához .

A potenciális ügyfelek generálására összpontosító webhelyek esetében az űrlapok beküldése általában az elsődleges konverzió. Noha a GA4 natív módon követi nyomon az submit_form műveleteket, valószínűleg nem biztosít elegendő adatot ahhoz, hogy olyan értékes legyen, mint amire szüksége van.

Például egy hírlevélküldő potenciális ügyfél a csatorna egy másik részén lehet, vagy másodlagos cél lehet a kapcsolatfelvételi űrlap beküldésével szemben. Azt javasoljuk , hogy a Google Címkekezelő használatával hozzon létre egyéni eseménycímkét .

Amint azt a Forgalomszerzési jelentés szakaszban említettük, a GA4 adatközpontú hozzárendelési modellt használ annak érdekében, hogy a konverziókat pontosabban hozzá lehessen rendelni a megfelelő csatornához, amikor a látogatók különböző érintkezési pontokon keresztül kapcsolatba lépnek a webhelypel.

Google Search Console jelentések

A Google Search Console az egyik legfontosabb teljesítményadat- és információforrás a SEO-szakértők számára, és a Universal Analyticshez hasonlóan a felhasználók integrálhatják a GSC-t a GA4-gyel.

Az UA-hoz hasonlóan a GA4-ben két jelentés kapcsolódik a Search Console-hoz:

 • Google organikus keresési lekérdezések : Ez a jelentés lehetővé teszi a GSC mutatóinak keresési lekérdezés szerinti megtekintését.
 • Google organikus keresési forgalom : Ez a jelentés a Search Console és az Analytics mutatóival rendelkező céloldalakat jeleníti meg.
Ez is érdekelhet:  Alapvető weboldal típusok, amelyet minden SEO-snak ismernie kell

A Search Console-jelentések közzététele alapértelmezés szerint megszakad. A jelentések megtekintéséhez új Search Console linktulajdont kell hozzáadnia az adminisztrátori beállításokon keresztül.

A tulajdonságok részben keresse meg a „Search Console Link” gombot.

Noha a GA4 jelentései nem tudják teljesen helyettesíteni a GSC-ben található organikus jelentések szintjét, értékes, ha az adatok egy platformon vannak.

A legnagyobb érték az, hogy a webhelytulajdonosok láthatják, hogy az organikus látogatók hogyan lépnek kapcsolatba az oldallal, mivel az bizonyos céloldalakra vonatkozik.

 

A Google Search Console jelentés átfogó képet nyújt a céloldalakról és webhelyének láthatóságáról a Google keresési eredményei között.

Részletes mutatókat kínál, például megjelenítéseket, kattintásokat, átkattintási arányokat és kulcsszavakat, amelyek kulcsfontosságúak a céloldalak organikus forgalmának növelésében.

Összehasonlításképpen, a GA4 céloldal-jelentései szélesebb perspektívát kínálnak a különféle forgalmi források elemzésével, beleértve az organikus keresést, a közvetlen forgalmat és a hivatkozásokat.

Bár mindkét jelentés értékes betekintést nyújt, a Google Search Console jelentés kifejezetten a céloldalak láthatóságára és teljesítményére összpontosít a Google keresési eredményei között.

Mélyreható adatokat biztosít az organikus keresési forgalom és a kulcsszavak teljesítményének értékeléséhez.

Hátránya, hogy van néhány korlátozás a Search Console GA4-gyel való integrációjával kapcsolatban. Sajnos a GA4 csak egy adatfolyamot engedélyez egy keresőkonzolhoz.

 

Céloldal jelentések

A Céloldal jelentés segít megérteni, hogy webhelyének mely oldalai érik a legnagyobb organikus forgalmat.

Ezen adatok elemzésével azonosíthatja azokat a jól teljesítő oldalakat, amelyek organikus látogatókat vonzanak, és ennek megfelelően optimalizálhatja a többi oldalt. Az egyes céloldalak visszafordulási arányát, átlagos oldalon töltött idejét és konverziós arányát is értékelheti, hogy tovább finomítsa SEO stratégiáját.

A GA4 céloldal jelentésében a webhelytulajdonosok egyszerűen válthatnak másodlagos dimenziók között, hogy megtudják, hogyan halmozódnak fel a céloldalak attól függően, hogy honnan érkeznek a felhasználók.

A Céloldal jelentésben könnyen megtekintheti, hogy egy oldal hogyan irányít forgalmat a felhasználókhoz a csatorna különböző szakaszaiban különböző másodlagos dimenziók használatával.

Ez is érdekelhet:  A SEO több mint 20 éve: A keresőoptimalizálás rövid története

Például a „Munkamenet forrása/médiuma” hozzáadásával megtekintheti, hogy a felhasználó éppen hol tart az útjában, míg az „Első felhasználói forrás/médium” azt mutatja meg, hogy a felhasználók hogyan léptek először interakcióba a webhellyel.