Mik azok a megjelenítések, kattintások és pozíció a Google Search Console-ban?

A Google Search Console Metrics bemutatása

A Google Search Console (GSC) létfontosságú eszköz a webmesterek, a digitális marketingszakemberek és a SEO szakemberek számára. Felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújt abba, hogy a webhelyek hogyan teljesítenek a Google Keresésben, az oldalak láthatóságától a keresési eredmények között egészen a felhasználók által az adatokkal végzett interakciókig. A GSC által biztosított mutatók megértésével és felhasználásával a webhelytulajdonosok finomíthatják stratégiáikat, elháríthatják a lehetséges problémákat, és javíthatják általános keresési jelenlétüket.

Azonban ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassa ki ezekből a betekintésekből, elengedhetetlen annak megértése, hogy az egyes mutatók mit jelentenek, és milyen jelentőséggel bírnak a keresési teljesítmény tágabb kontextusában. Ennek a bevezetésnek az a célja, hogy megvilágítson néhány alapvető GSC-mutatót, nevezetesen a megjelenítéseket, a kattintásokat és a pozíciókat. Ha mélyebben elmélyül a bonyolultságukban, akkor kihasználhatja a bennük rejlő lehetőségeket, hogy jobb döntéshozatalt hozzon a webhelyére vonatkozóan.

Egy keresési eredmény anatómiája

Mielőtt belemerülne a mutatók sajátosságaiba, elengedhetetlen, hogy megértse, hogyan néz ki egy keresési eredmény és annak különböző összetevői.

 1. Címcímke: Ez a kattintható címsor, amely egy adott weboldalhoz jelenik meg a keresési eredmények között. Az oldal címcímkéjéből származik, és döntő szerepet játszik az átkattintási arány befolyásolásában.
 2. URL: A title címke alatt megjelenő URL az oldal webcímét jelzi. Néha a Google navigációs útvonalat jelenít meg a teljes URL helyett a felhasználóbarátabb megjelenítés érdekében.
 3. Meta leírás: Ez az oldal tartalmának rövid összefoglalása, amely egy részletet ad a felhasználóknak arról, hogy mire számíthatnak, ha átkattintnak. Bár közvetlenül nem befolyásolja a rangsorolást, egy jól megszerkesztett metaleírás javíthatja az átkattintási arányt.
 4. Bővített kivonatok és strukturált adatok: Az oldal tartalmától és a megvalósított strukturált adatoktól függően a Google további információkat jeleníthet meg, például értékeléseket, termékárakat vagy események dátumait. Ezek javítják a szabványos keresési listát, és jelentősen javíthatják a láthatóságot és az átkattintást.
 5. Webhelylinkek: Bizonyos márka- vagy navigációs lekérdezések esetén a Google további belső linkeket jeleníthet meg a fő keresési eredmény alatt, hogy segítse a felhasználókat közvetlenül a webhely releváns szakaszaira/oldalaira navigálni.
 6. Tudáspanel és kiemelt kivonat: A keresési eredmények jobb oldalán vagy néha a tetején a Google egy bekeretezett területet jeleníthet meg, amely egy webhelyről származó közvetlen választ vagy összefoglalót tartalmaz. Ez különösen gyakori az információs lekérdezéseknél.
 7. Kép-, videó- ​​vagy egyéb médiabélyegképek: A tartalom relevanciájától függően a Google médiabélyegképeket jeleníthet meg a keresési eredmények mellett, javítva a vizuális vonzerőt és potenciálisan az átkattintási arányt.

A keresési eredmények anatómiájának megértése kulcsfontosságú. Nemcsak az oldalak hatékony optimalizálását teszi lehetővé, hanem segít megérteni, hogyan származnak az olyan mutatók, mint a megjelenítések, kattintások és pozíciók, valamint ezek fontossága a SEO átfogó rendszerében.

Mi az a Google Search Console?

A Google Search Console (GSC) a Google által biztosított ingyenes webszolgáltatás, amely segít a webhelytulajdonosoknak figyelemmel kísérni, karbantartani és elhárítani webhelyük jelenlétét a Google Keresés eredményei között. Nemcsak a SEO-szakértők számára fontos eszköz, hanem a webmesterek és a digitális marketingszakemberek számára is értékes, akik érdeklődnek webhelyeik egészsége és teljesítménye iránt.

Íme egy mélyebb merülés a funkcióiban és képességeiben:

 1. Keresési teljesítmény jelentések: Lényegében a GSC részletes betekintést nyújt arra, hogy webhelye hogyan teljesít a Google Keresésben. Ez magában foglalja a webhelye rangsorolt ​​kulcsszavaira vonatkozó adatokat, az egyes kulcsszavak által elért kattintások és megjelenítések számát, az átlagos átkattintási arányt (CTR) és az átlagos keresési pozíciót.
 2. Lefedettségi és indexelési jelentések: A Google Search Console adatai tájékoztatják, hogy webhelyének mely oldalait indexelte a Google, valamint minden olyan problémáról vagy hibáról, amely megakadályozhatja az oldalak indexelését. Ez biztosítja, hogy a legtöbbet hozza ki webhelye láthatósági potenciáljából.
 3. Mobil használhatóság: Mivel a mobilkeresés meghaladja az asztali számítógépeket, minden eddiginél fontosabb, hogy webhelye mobilbarát legyen. A GSC mobilhasználati jelentést kínál, kiemelve azokat az oldalakat, amelyek potenciális használhatósági problémákat mutatnak mobileszközökön.
 4. AMP és Core Web Vitals: Az Accelerated Mobile Pages (AMP) szolgáltatást használó vagy a felhasználói élmény mutatóinak javítására összpontosító webhelyek esetében a GSC jelentéseket kínál, amelyek segítenek a webmestereknek ezen szempontok hatékony nyomon követésében.
 5. Strukturált adatok és bővített találatok: A GSC lehetővé teszi a webhelyén elhelyezett strukturált adatok ellenőrzését és érvényesítését, valamint tájékoztatja Önt arról, hogy oldalai jogosultak-e bővített találatok megjelenítésére a keresési listákon.
 6. Biztonság és kézi műveletek: Ha gyanús tevékenység történik, vagy ha a Google biztonsági problémákat, például rosszindulatú programokat észlel webhelyén, a GSC értesíti Önt. Hasonlóképpen, a Google által kiszabott kézi szankciókat itt jelentjük.
 7. Linkek jelentés: A GSC betekintést nyújt az Ön webhelyére hivatkozó webhelyekre, a legtöbb hivatkozással ellátott oldalakra és a használt horgonyszövegbe. Ez felbecsülhetetlen értékű lehet a linképítés és a webhely backlink profiljának megértése szempontjából.
 8. Webhelytérképek és URL-ellenőrzés: Webhelytérképeket küldhet be, amelyek segítenek a Google-nak felfedezni és indexelni az Ön tartalmára mutató linkeket. Az URL-ellenőrző eszköz viszont lehetővé teszi egyedi URL-ek lekérését és megjelenítését, adatokat szolgáltatva az indexelésről, a kanonizálásról stb.

Összefoglalva, a Google Search Console egy robusztus eszköz, amely áthidalja a szakadékot a webhelytulajdonosok és a Google Keresés között. Azáltal, hogy rengeteg betekintést, eszközt és jelentést biztosít, a GSC felhatalmazza a webhelytulajdonosokat webhelyeik optimalizálására, a problémák elhárítására, és végső soron a Google Keresésben való láthatóság javítására. Nélkülözhetetlen eszköz mindenki számára, aki komolyan veszi online jelenlétét.

Ez is érdekelhet:  WordPress címsorok keresőoptimalizálása

Mik azok a benyomások?

A Google Search Console (GSC) és a digitális marketing kontextusában a rendszer minden alkalommal „megjelenítést” számol, amikor a felhasználó egy weboldalt lát a keresési eredmények között. Fontos megjegyezni, hogy a megjelenítés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a felhasználó kapcsolatba lépett az adatlappal, vagy rákattintott; egyszerűen azt jelzi, hogy az adatlap látható volt a keresési eredményoldalon (még akkor is, ha görgetés nélkül nem volt teljesen látható).

Miért fontosak a benyomások?

A megjelenítések kezdeti érintkezési pontként szolgálnak a webhely láthatóságának és elérhetőségének megértésében a Google keresési eredményoldalán. Jelentőségük így foglalható össze:

 1. Láthatóságmérő: A megjelenítések száma azt jelzi, hogy webhelye vagy tartalma milyen gyakran jelenik meg a keresési eredmények között. A megjelenítések nagy száma azt sugallhatja, hogy webhelye számos keresési lekérdezés esetén rangsorolható.
 2. Potenciális elérés: A megjelenítések segítenek megérteni azt a potenciális közönséget, amelyet megszólíthat. Még ha nem is kattint mindenki az adatlapjára, akkor is megjelenik webhelye neve, URL-je és metaleírása.
 3. Teljesítménystatisztikák: A megjelenítések és a kattintások összehasonlításával kiszámíthatja az átkattintási arányt (CTR). A magas megjelenítések és az alacsony kattintások közötti eltérés olyan problémákra utalhat, mint a nem vonzó címcímkék vagy a metaleírások.

A megjelenítések használata a SEO stratégiájában

A megjelenítések, bár a csatorna legfelső mutatója, hasznos betekintést nyújthatnak keresőoptimalizálási stratégiájához:

 1. Kulcsszólehetőségek: A legtöbb megjelenítést eredményező keresési lekérdezések elemzésével azonosíthatja azokat a nagy mennyiségű kulcsszavakat, amelyekre webhelye látható. További optimalizálással javíthatja a helyezéseket, és nagyobb organikus forgalmat generálhat.
 2. Optimalizálás átkattintási arányra: Ha bizonyos oldalakon magas a megjelenítések száma, de alacsony a kattintások száma, fontolja meg a címcímkéik, a metaleírásaik újralátogatását és optimalizálását, vagy akár strukturált adatok beépítését is a jobb láthatóság érdekében.
 3. Tartalmi hiányosságok: A kritikus kulcsszavak vagy témák alacsony megjelenítései rávilágíthatnak a webhely tartalmi hiányosságaira. Ez azt jelezheti, hogy új tartalom létrehozására vagy a meglévő oldalak optimalizálására van szükség ezeknek a lekérdezéseknek a megválaszolásához.
 4. Algoritmusfrissítések figyelése: A megjelenítések hirtelen csökkenése vagy kiugrása a keresési láthatóság változására utalhat, aminek oka lehet az algoritmus frissítése. Ha követi ezeket a változásokat, az segíthet a keresőoptimalizálási stratégiák időben történő adaptálásában.

A megjelenítések összesítése tulajdon vagy oldal szerint

A megjelenítések összesítése strukturáltabb képet nyújthat webhelye láthatóságáról:

 1. Tulajdon szerint: Ha több tulajdont (pl. aldomaint vagy nemzetközi verziót) kezel, a megjelenítések tulajdonszinten történő összesítése segíthet az egyes tulajdonok teljesítményének felmérésében. Ez különösen hasznos a különböző közönséggel vagy termékkínálattal rendelkező vállalkozások számára.
 2. Oldal szerint: Ez a legelterjedtebb módszer, amikor az egyes URL-ek megjelenítéseit összeszámolják. Lehetővé teszi, hogy azonosítsa, mely oldalak láthatók a leginkább a keresésben, és melyekre lehet szükség. Az oldalak típus szerinti csoportosítása (például blogbejegyzések, termékoldalak vagy céloldalak) szegmentáltabb betekintést nyújthat a tartalom teljesítményébe.

Az összesített adatok elemzésével trendeket azonosíthat, összehasonlításokat készíthet, és prioritást állíthat fel a keresőoptimalizálási erőfeszítések során webhelye azon részei vagy egyes oldalai esetében, amelyek a legtöbb lehetőséget rejtik magukban, vagy sürgős figyelmet igényelnek.

Mik azok a kattintások?

A Google Search Console (GSC) kontextusában egy „kattintás” rögzítésre kerül, amikor a felhasználó kiválasztja vagy „kattint” az Ön webhelyének listájára a keresési eredmények közül. A láthatóságot mérő megjelenítésekkel ellentétben a kattintások aktív felhasználói elköteleződést és érdeklődést jeleznek. Ez azt jelzi, hogy a felhasználó a keresési adatlapját relevánsnak találta a lekérdezése szempontjából, és úgy döntött, hogy felkeresi az Ön weboldalát további információkért vagy egy konkrét feladat elvégzése érdekében.

A kattintások használata a SEO stratégiájában

A kattintások, amelyek közvetlen interakciók a saját keresőmotor eredményoldalával és listáival, mélyreható betekintést nyújthatnak a felhasználói viselkedésbe és a webhely teljesítményébe. A következőképpen használhatja fel ezeket az adatokat SEO-stratégiája finomításához:

Értékelje a CTR-t Az átkattintási arány (CTR) a kattintások és a megjelenítések aránya. A magas CTR azt jelzi, hogy a keresési adatlapja vonzó és releváns a felhasználók számára, míg az alacsony CTR az ellenkezőjét sugallhatja. A konkrét lekérdezések vagy oldalak CTR-jének felmérésével meghatározhatja, hogy a tartalom vagy a metaelemek mely aspektusai igényelnek optimalizálást.
A nagy teljesítményű tartalmak azonosítása Azok az oldalak vagy témák, amelyek jelentős számú kattintást érnek el, értékesnek tekinthetők a közönség számára. Ezek felismerése segíthet több ilyen tartalom létrehozásában, vagy hasonló stratégiák alkalmazásában más oldalakon.
Szedje ki a tartalmi hiányosságokat Ezzel szemben előfordulhat, hogy az alacsony kattintású oldalak, különösen a sok megjelenítési számmal rendelkező oldalak relevancia vagy minőség hiányoznak. Ezek olyan területek lehetnek, ahol a tartalom javítására vagy optimalizálására van szükség.
Optimalizálja a metaelemeket Ha bizonyos oldalak nem kapnak annyi kattintást, mint várták, fontolja meg a címcímkéik és a metaleírások újralátogatását. A jól kidolgozott cím és a meggyőző leírás jelentősen befolyásolhatja a felhasználó kattintásra vonatkozó döntését.
Értékelje a kulcsszavakat és a lekérdezéseket A GSC-ben megtekintheti a kattintáshoz vezető keresési lekérdezéseket. Ez betekintést nyújt abba, hogy a felhasználók konkrétan mit keresnek, amikor megtalálják az Ön webhelyét. Ha vannak releváns, nagy volumenű lekérdezések, amelyek nem vezetnek sok kattintáshoz, lehetőség nyílik arra, hogy a tartalmat jobban hozzáigazítsuk ezekhez a lekérdezésekhez.
Növelje a felhasználói élményt Miután a felhasználók átkattintottak az Ön webhelyére, a helyszíni tapasztalatuk kulcsszerepet játszik a konverziókban és a megtartásban. Rendszeresen kövesse nyomon a felhasználók viselkedését a kattintás után olyan eszközökkel, mint a Google Analytics, hogy megbizonyosodjon arról, hogy webhelye megfelel a felhasználói elvárásoknak. Ez magában foglalhatja az oldal betöltési idejének optimalizálását, a navigáció javítását vagy a mobilbarát jelleg biztosítását.
Összehasonlító elemzés Néha még optimalizált metaelemek esetén is alacsony lehet a kattintások száma az erős verseny miatt. Rendszeresen ellenőrizze versenytársa listáit, keresve kiemelt fontosságú kulcsszavakat, hogy azonosítsa azokat a területeket, ahol azok jobban teljesítenek, mint Ön, és ennek megfelelően alkalmazkodjon.
Ez is érdekelhet:  71 észbontó keresőoptimalizálási statisztika

Lényegében, míg a kattintások aktív felhasználói elköteleződést jelentenek, csak egy részét képezik a keresőoptimalizálásnak. Ha ezeket más mérőszámokkal, például a megjelenítésekkel, pozícióval és a helyszíni felhasználói viselkedéssel párhuzamosan használja, átfogóbb és hatékonyabb SEO-stratégiát tesz lehetővé.

Mi az a pozíció?

Átlagos pozíció

A Google Search Console-ban az „átlagos pozíció” mutató a webhely URL-jének átlagos rangsorolási pozícióját jelenti egy adott keresési lekérdezés vagy lekérdezéskészlet esetén. Ha egy URL többször megjelenik a keresési eredményoldalon (például webhelyhivatkozásokkal), akkor a számítás minden megjelenését figyelembe veszi. A pozíció átlagolása azon lekérdezések teljes számához viszonyítva, amelyeknél webhelye megjelent a keresési eredmények között.

Az Ön pozíciójának elemzése

Az átlagos pozíció elemzése kritikus fontosságú ahhoz, hogy megértse webhelye láthatóságát a keresési eredmények között. A következőképpen értelmezheti hatékonyan ezt a mutatót:

 1. A rangsorolás ingadozásainak megértése: A SEO dinamikus, és a rangsorok különböző tényezők, például algoritmusfrissítések, versenytársak lépései vagy a saját tartalom változásai miatt változhatnak. Az átlagos pozíció rendszeres megfigyelésével azonosíthatja az ilyen eltolódásokat, és időben reagálhat.
 2. Szegmentálás lekérdezés szerint: A különböző lekérdezések eltérő pozíciókat eredményezhetnek. Az adatok meghatározott keresési kifejezések szerinti szegmentálása betekintést nyújthat abba, hogy webhelye mely kulcsszavak esetén áll jól, és melyekre kell figyelni.
 3. Vegye figyelembe a pozíciót a kontextusban: A nagy mennyiségű, releváns kulcsszavak magas átlagos pozíciója értékesebb, mint az azonos pozíció a kis mennyiségű, kevésbé releváns lekérdezéseknél. Nagyon fontos, hogy a pozíciót a kulcsszavak keresési mennyiségével és relevanciájával összefüggésben elemezze.

A pozíció használata a SEO stratégiájában

A pozícióadatok útmutatást nyújthatnak keresőoptimalizálási erőfeszítéseinek különböző aspektusaiban:

 1. A tartalommal kapcsolatos erőfeszítések rangsorolása: A második oldalon vagy az első oldal alja felé rangsorolt ​​oldalak vagy kulcsszavak csak egy kis lökést igényelhetnek a láthatóság és a forgalom jelentős javítása érdekében.
 2. Azonosítsa az alacsonyan lógó gyümölcsöket: Azokat a kulcsszavakat, amelyeknél webhelye a 4-10. helyen áll, alacsonyan lógó gyümölcsöknek tekinthetők. A célzott optimalizálással ezek magasabbra tolhatók, több kattintást eredményezve.
 3. Az oldalon lévő elemek finomítása: Ha az oldalak nem a várt sorrendben vannak, tekintse át és javítsa az oldal elemeit, például a címet, a metaleírást, a fejlécet és a tartalom minőségét.
 4. Backlink Building: A szilárd tartalommal rendelkező, de a rangsorban lemaradt oldalak számára előnyös lehet a célzott linképítő kampány.
 5. Értékelje újra a tartalmi stratégiát: Ha a magas prioritású kulcsszavakat folyamatosan alacsonyan helyezi el, ideje lehet újraértékelni a tartalmi stratégiát, és gondoskodni kell arról, hogy az összhangban legyen a felhasználói szándékkal és a keresési igényekkel.

A pozíció kiszámítása

A Google Search Console-ban elfoglalt átlagos pozíciót a rendszer a webhelyének adott időszakra vonatkozó különböző lekérdezések során elért helyezései alapján számítja ki:

 1. Összesített rangsor: minden olyan lekérdezésnél, amelyre webhelye megjelent a keresési eredmények között, jegyezze fel a rangsor pozícióját.
 2. Súly megjelenítések szerint: Szorozza meg az egyes pozíciókat a megfelelő lekérdezés megjelenítéseinek számával. Ez nagyobb súlyt ad a több megjelenítéssel rendelkező lekérdezések pozícióinak.
 3. Számítsa ki az átlagot: Adja össze a súlyozott pozíciókat, és ossza el az összes lekérdezés megjelenítéseinek számával.

Míg a Google Search Console automatikusan elvégzi ezt a számítást, a mögöttes folyamat megértése előnyös lehet, különösen akkor, ha az adatokat más SEO-eszközökkel keresztezi.

Ne feledje, hogy bár a pozíció kulcsfontosságú mérőszám, önmagában nem a legjobb helyezés elérése a végső cél. Ennek végső soron jelentős felhasználói elköteleződéshez és konverziókhoz kell vezetnie a webhelyen. Mindig igazítsa SEO stratégiáit szélesebb körű üzleti célokhoz.

Milyen URL-hez vannak hozzárendelve az adatok?

A teljesítménymutatók pontos értelmezéséhez elengedhetetlen annak megértése, hogy a Google Search Console (GSC) hogyan rendel adatokat az URL-ekhez. Az URL-ek a GSC-jelentések alapvető egységei, és az olyan adatok, mint a kattintások, megjelenítések és pozíció ezekhez az URL-ekhez vannak kötve. Íme egy lebontás az adatok URL-ekhez való hozzárendeléséről a GSC-ben:

Kanonikus URL-ek A Google megpróbálja meghatározni a webhely minden oldalának „gyűjtő” verzióját. A gyűjtő-URL lényegében az oldal „preferált” verziója, amely nagyon hasonló vagy azonos tartalmú URL-ek csoportjából van kiválasztva. Ha egy URL-nek több verziója létezik (például az URL-paraméterek, a HTTP és a HTTPS, vagy a www és a nem www miatt), a Google megpróbál egyet gyűjtőként kiválasztani. A GSC-ben az adatok általában a kanonikus verzióra vonatkoznak.
Az ismétlődő tartalom kezelése Ha több hasonló tartalmú oldala van, akkor érdemes a rel=”canonical” linkelemet használni. Ez megmondja a Google-nak, hogy melyik verziót részesíti előnyben az indexelésben, és hogy hol konszolidálja a keresési mutatókat.
Oldalonkénti összesítés A GSC „Teljesítmény” jelentésében szereplő összes mutató oldalanként összesítve. Ez azt jelenti, hogy ha webhelyének több URL-je van, amelyek ugyanarra vagy nagyon hasonló tartalomra mutatnak, a GSC általában egyesíti az adatokat, és a gyűjtő-URL alatt jelenti.
URL-paraméterek A webhelyek gyakran rendelkeznek paraméterekkel, például munkamenet-azonosítókkal vagy nyomkövetési paraméterekkel rendelkező URL-ekkel. A Google megpróbálja ezeket szabványos formára normalizálni, hogy megakadályozza az adatok töredezettségét. A GSC-ben azonban megadhat paraméterkezelési utasításokat is, ha eltéréseket észlel.
Protokoll és tartomány Ne feledje, hogy a HTTP és a HTTPS, vagy a www és a nem www, külön entitásként kezelendő. Ha webhelye több protokollt vagy tartományt használ, győződjön meg róla, hogy az összes verziót hozzáadta a GSC-hez, majd összpontosítson az elsődleges verzióra (pl. a HTTPS-verzióra) a konszolidált adatokhoz.
Adatfelosztás a Tulajdonságokban Ha több aldomaint (például blog.example.com és shop.example.com) futtat, az adatok feloszthatók ezek között a tulajdonok között. Az összesített nézet eléréséhez vagy külön kell megvizsgálnia az egyes tulajdonokat, vagy be kell állítania egy „Domain” tulajdont a GSC-ben, amely az aldomainek adatait összesíti.
Az AMP és a nem AMP verziók adatai Ha webhelye Accelerated Mobile Pages (AMP) szolgáltatást használ, a GSC külön jelentést készíthet az AMP és a nem AMP URL-ekről. Ügyeljen arra, hogy mindkettőt figyelje, hogy átfogó képet kapjon a mobil teljesítményről.
Ez is érdekelhet:  A technikai SEO fontossága

Lényegében, míg a GSC a gyűjtő URL-ek alapján igyekszik egyértelmű és konszolidált képet nyújtani az adatokról, a webhelytulajdonosoknak tisztában kell lenniük az adatok hozzárendelésének árnyalataival. Ha megérti ezeket a bonyodalmakat, biztos lehet benne, hogy pontos betekintést meríthet GSC-jelentéseiből.

Melyik mérőszámra kell jobban összpontosítania a SEO stratégiájához?

A webhely növekedésének különböző szakaszai és a különböző SEO-célok különböző mérőszámokat igényelnek fókuszpontként. A kulcs az, hogy a mutatót, amelyre összpontosít, összhangba hozza jelenlegi céljaival.

Egy új webhelyhez, amely megpróbálja megnyerni a teret

Egy vadonatúj weboldalnál a láthatóság a legfontosabb. Mielőtt optimalizálhatna kattintásokra vagy konverziókra, gondoskodnia kell arról, hogy a felhasználók megtalálják Önt a keresési eredmények között.

 1. Megjelenítések: Ez a mutató azt mutatja, hogy webhelye milyen gyakran jelenik meg a keresési eredmények között. Egy új webhely esetében a növekvő megjelenítések száma azt jelzi, hogy webhelye indexelés alatt áll, és kezd megjelenni a releváns lekérdezéseknél. A megjelenítések számának folyamatos növekedése a láthatóság bővülésére utal.
 2. Indexelés: Használja a Google Search Console „Lefedettsége” jelentését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a Google problémamentesen indexeli kulcsfontosságú oldalait.
 3. Átlagos pozíció: Még új webhelyek esetén is értékes az átlagos pozíció követése. Kezdetben előfordulhat, hogy a célkulcsszavainál alacsonyabb rangot kap, de idővel a tartalom növekedésével és a SEO optimalizálásával törekednie kell arra, hogy ez javuljon.

Az új tartalom hatásának nyomon követése

Amikor új tartalmat tesz közzé vagy frissíti a meglévő tartalmat, meg szeretné mérni annak a keresési teljesítményre gyakorolt ​​hatását.

 1. Megjelenítések és átlagos pozíció: Az új tartalom közzététele utáni megjelenések számának növekedése jelezheti annak relevanciáját a népszerű keresési lekérdezések szempontjából. Ezenkívül figyelje az átlagos pozíciót, hogy lássa, az új tartalom elkezd-e rangsorolni a kívánt kulcsszavakat.
 2. Kattintások és CTR: Míg a megjelenítések láthatóságot, a kattintások az elköteleződést jelzik. Ha megjelenítéseket ér el, de kattintásokat nem, fontolja meg a cím és a metaleírás optimalizálását a jobb átkattintási arány (CTR) érdekében.
 3. Elköteleződési mutatók: A GSC mellett olyan eszközöket is használhat, mint a Google Analytics, hogy nyomon kövesse a felhasználók elköteleződését az új tartalommal, beleértve a visszafordulási arányt, az oldalon töltött időt és a konverziókat.

Egy kulcsszókészlet összehasonlítása a másikkal

A különböző kulcsszókészletek teljesítményének értékelésekor, esetleg különböző termékek vagy szolgáltatások esetében, bizonyos mutatók segíthetnek a hatékonyság felmérésében.

 1. Átlagos pozíció: A kulcsszókészletek átlagos pozíciójának összehasonlítása megmutathatja, hogy webhelye mely kifejezések tekintetében mérvadóbb.
 2. Megjelenítések: Ez a mutató feltárhatja a különböző kulcsszókészletek keresési keresletét. A nagyobb megjelenítések nagyobb keresési mennyiséget vagy a tartalom relevanciáját jelzik ezekhez a lekérdezésekhez.
 3. Kattintások és átkattintási arány: Ezek a mutatók az egyes kulcsszókészletek felhasználói elköteleződését mutatják be. Az egyik csoport magasabb CTR-je a másikhoz képest vonzóbb listákat vagy nagyobb relevanciát jelezhet a kereső szándéka szempontjából.
 4. Konverziós adatok: Bár nem közvetlenül a GSC mutatója, az olyan eszközökkel való integráció, mint a Google Analytics, segíthet felmérni, hogy melyik kulcsszókészlet vezet értékesebb műveletekhez, például regisztrációkhoz vagy vásárlásokhoz.

Végső soron, míg az egyéni mutatók betekintést nyújtanak, az ezek kombinált elemzése nyújt holisztikus képet a SEO teljesítményéről. Ha a fókuszt a webhely állapota és céljai alapján állítja be, akkor mindig az értelmes eredmények felé optimalizál.

Következtetés

A SEO egy sokrétű törekvés, és a különböző mutatók bonyolultságának megértése elengedhetetlen a sikerhez. A Google Search Console adatok kincses tárházát kínálja, a megjelenítésektől a kattintásokon át a pozíciókig, amelyek mindegyike útmutatóul szolgál az optimalizálási útján. Akár új webhelyet indít, akár friss tartalmat tesz közzé, akár mélyrehatóan belemerül a kulcsszavak elemzésébe, a megfelelő mérőszámokra a megfelelő időben történő összpontosítás mindent megváltoztathat. Ne feledje, a SEO nem csak a helyezésekről szól, hanem a felhasználói igények kielégítéséről, az értékteremtésről és az üzleti célok eléréséről. Maradjon alkalmazkodóképes, tanuljon tovább, és hagyja, hogy az adatok világítsák meg a sikerhez vezető utat.