Miért fontos a kulcsszókutatás a SEO számára?

Nem számít, mit csinál a webhelyén vagy a blogján, ha az emberek nem találják meg, soha nem fognak eljönni. És ezért olyan fontos a kulcsszókutatás a SEO számára – ez az az alap, amelyre minden egyéb optimalizálási és marketing tevékenység épül.

Mi az a kulcsszókutatás?

Ha magasabb helyezést szeretne elérni a keresőmotorok eredményoldalain (SERP), a kulcsszókutatás kulcsfontosságú. A kulcsszókutatás magában foglalja azon felhasználók szokásainak tanulmányozását, akik az Ön vállalkozásával vagy résével kapcsolatos információkat keresnek.

A megfelelő kulcsszavak azonosításával az adott kifejezésekre optimalizált tartalmat hozhat létre, és több látogatót vonzhat.

Íme néhány dolog, amit szem előtt kell tartania, amikor kulcsszókutatást végez:

 • Határozza meg azokat a fő témákat, amelyekről az emberek érdeklődnek a Google-on.
 • Vizsgálja meg, hogy mely kulcsszavakat használják leggyakrabban az Ön iparágához kapcsolódó webhelyeken.
 • Határozza meg, mely kulcsszavak generálnak legnagyobb valószínűséggel forgalmat webhelye számára.
 • Hozzon létre egy listát a hosszú farkú kulcsszavakról, amelyek hasznosak lehetnek webhelye vagy terméke népszerűsítéséhez.

A különböző típusú kulcsszavak

Ha SEO-ról van szó, az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk, a megfelelő kulcsszavak keresése. És nem akármilyen kulcsszavakat – a webhelyéhez és tartalmához megfelelő kulcsszavakat.

Néhány különböző típusú kulcsszót figyelembe kell vennie a keresőmotorok rangsorolásakor:

 • Márkájához vagy termékéhez kapcsolódó kulcsszavak.
 • Kulcsszavak, amelyeket az emberek beírhatnak a Google keresőjébe, ha információt keresnek az adott témában.
 • Kulcsszavak, amelyek kapcsolódnak az Ön réséhez, de nem kifejezetten az Ön márkájához vagy termékéhez.
 • Átfogó kifejezések, amelyek akár kulcsszóként, akár domain névként használhatók (pl. „SEO tanácsok”).
 • Olyan kifejezések, amelyek szorosan kapcsolódnak ahhoz, amit az emberek keresnek, de mégis egyediek (pl. „webfejlesztő Főnix”).
 • Hírmondatokban gazdag kifejezések (pl. „közösségi média optimalizálás”).
 • Olyan kifejezések, amelyek szorosan kapcsolódnak az Ön iparágához, de nem feltétlenül arra jellemzőek (pl. „internetes marketing”).
 • Kizáró kulcsszavak (azaz olyan szavak, amelyeket ki szeretne zárni a keresési eredmények közül).

 

A legfontosabb dolog annak biztosítása, hogy a választott kulcsszavak relevánsak legyenek webhelye és tartalma szempontjából. Ellenkező esetben időt és energiát pazarol arra, hogy rangsoroljon olyan kifejezéseket, amelyek nem igazán fontosak a közönség számára.

Többféleképpen is megtalálhatja a márkája vagy terméke szempontjából releváns kulcsszavakat:

 • gyűjtsön össze egy listát azokról a szavakról, amelyek leírják a vállalkozás tevékenységét (pl. „ügyfélszolgálat”, „üzleti tanácsadás”, „marketingszolgáltatás”)
 • keressen olyan népszerű témákat, amelyek kapcsolódnak az Ön tevékenységéhez (pl. „webfejlesztés”, „közösségi média marketing”, „online hirdetés”)
 • használjon kulcsszókutató eszközöket, például a Google AdWords Kulcsszótervezőt vagy a Long Tail Pro-t, hogy olyan hosszú távú kulcsszavakat keressen, amelyek kapcsolódnak az Ön réséhez, de nem kifejezetten a márkához vagy termékéhez (pl. „digitális marketing”, „márkaügynökségek”, „SEO” szolgáltatások Phoenix”).
 • futtassa a versenytársak elemzését, és keresse meg azokat a kifejezéseket, amelyeket a címükben és leírásukban használtak (pl. „webdesign Phoenix”, „SEO szolgáltatások Phoenix”).
 • kérdezze meg ügyfeleit, hogy milyen kulcsszavakat használhatnak, amikor az Ön tevékenységével kapcsolatos információkat keresnek (pl. „ügyfélszolgálat online”, „webfejlesztés Phoenix”).
Ez is érdekelhet:  A lassú weboldal és a Core Web Vitals értékek összefüggése

Ha megvan a potenciális kulcsszavak listája, fontos, hogy tesztelje őket a Google-keresésben, hogy megtudja, melyek a legrelevánsabbak és leghasznosabbak webhelye és tartalma szempontjából.

A kulcsszavak tesztelésének többféle módja van:

 • futtasson egy egyszerű keresést a saját webhelyén a kulcsszó használatával (pl. „webfejlesztés Phoenix”)
 • futtasson egy keresést a Google AdWords használatával, és adja meg ezt a kulcsszót a hirdetés címeként és költségkeretként (pl. „Webfejlesztés Phoenix 5 USD kattintásonként”)
 • futtasson keresést a Google AdWords használatával, és használja ezt a kulcsszót hirdetési szövegként (pl. „Webfejlesztést keres Phoenixben? Segítünk!”)
 • futtasson keresést a SEMrush segítségével, hogy megtudja, mely kulcsszavak generálják a legnagyobb forgalmat az organikus keresési eredményekből (azaz nem fizetett hirdetésekből) (pl. „SEO-szolgáltatások Phoenix”).

Hogyan végezzünk kulcsszókutatást

A SEO egyik legfontosabb szempontja, hogy tudjuk, milyen kulcsszavakat célozunk meg. A kulcsszókutatás elengedhetetlen a tartalomban és a webhelyen használható kulcsszavak szűkítéséhez. A kulcsszókutatásnak többféle módja van, és mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Íme egy pillantás a kulcsszókutatás három módszerére:

1. Kulcsszóelemző eszközök

A kulcsszókutatás egyik legnépszerűbb módja a kulcsszóelemző eszközök. Ezek az eszközök lehetővé teszik kulcsszavak listájának megadását, és megmutatják, milyen gyakran kerestek rájuk, mekkora forgalmat generálnak stb. Ez az információ segíthet meghatározni, hogy mely kulcsszavakat érdemes megcélozni a tartalommal és a webhelyével.

2. Google AdWords Kulcsszótervező

A Google AdWords Kulcsszótervező egy másik nagyszerű módja a kulcsszavak célzásának. Beírhat egy kulcsszólistát, amely megmutatja, mekkora verseny van mindegyikért, valamint azt is, hogy mennyi pénzt kereshetne, ha ezekkel a kulcsszavakkal kezdene hirdetni. Ez az információ segíthet meghatározni, hogy mely kulcsszavakat érdemes megcélozni a tartalommal és a webhelyével.

3. Google Trends

A Google Trends egy másik nagyszerű módja annak, hogy meghatározza, mely kulcsszavakra van nagy kereslet. Ezzel az eszközzel megtekintheti, hogy az adott kulcsszóra milyen gyakran kerestek rá az idők során, és azt is láthatja, hogy mekkora forgalmat generál. Ez az információ segíthet meghatározni, hogy mely kulcsszavakat érdemes megcélozni a tartalommal és a webhelyével.

Ez is érdekelhet:  A 10 legjobb organikus SEO-stratégia a webhely forgalmának növelésére

Bármelyik módszert is választja, feltétlenül kövesse a SEO-ról szóló útmutatónkban ismertetett összes irányelvet. Ez segít abban, hogy tartalma és webhelye a keresőmotorokhoz legyen optimalizálva, és hogy a legtöbbet hozza ki a kulcsszókutatásból.

A kulcsszókutatás előnyei a SEO számára

Ha online marketingről van szó, a kulcsszókutatás a stratégia egyik legfontosabb szempontja. A kulcsszókutatás segít megtalálni és rangsorolni a megfelelő kulcsszavakat, hogy forgalmat irányítson webhelyére. Íme néhány ok, amiért a kulcsszókutatás olyan fontos a SEO számára:

 • Képes lesz a megfelelő közönséget megcélozni: A kulcsszókutatás egyik legnagyobb előnye, hogy webhelye tartalmát kifejezetten azokra az emberekre tudja célozni, akik az Ön által kínált termékeket keresik. A megfelelő kulcsszavak célzásával javíthatja webhelye láthatóságát, és akár 500%-kal növelheti a forgalmat.
 • Javítja a webhely minőségét: A jó minőségű, releváns kulcsszavakra összpontosítva javítja webhelye általános minőségét. Ez magasabb helyezéseket eredményez a keresőkben, ami viszont több látogatót vonz.
 • Csökkenti a hirdetési költségeket: Ha konkrét kulcsszavakat céloz meg, pénzt takarít meg a hirdetési költségeken. Nem csak ez, hanem a webhely minőségének javítása és a keresőmotorokban való magasabb helyezés révén az organikus forgalom vonzásának esélye is megnő.
 • Növeli a webhely elköteleződését: A releváns kulcsszavak célzásával webhelyét vonzóbbá teszi, és valószínűleg potenciális ügyfeleket és eladásokat generál. Ezenkívül a jobb helyezés nagyobb internetes forgalmat vonz, ami viszont növeli a webhely elköteleződését.
 • Csökkenti a webhelyfejlesztési költségeket: A webhely minőségének javításával és a keresőmotorok magasabb rangsorolásával csökkenti a költséges webhelyfejlesztési költségek szükségességét. Ez felszabadítja a pénzt, amelyet más marketing kezdeményezésekre vagy az alkalmazottak termelékenységének növelésére fordíthat. 
 • Növeli a webhely sebességét: A keresőmotorokban való magasabb helyezés révén javítja webhelye sebességét. Ez segít csökkenteni a felhasználók frusztrációját és növelni a konverziók számát.
 • Csökkenti a webhely költségeit: A releváns kulcsszavak célzásával csökkenti a költséges marketingkampányok vagy webhelytervezési megoldások szükségességét. Ezenkívül a jobb helyezés nagyobb internetes forgalmat vonz, ami viszont csökkenti a webhelyfejlesztés költségeit.
 • Javítja a márka láthatóságát: Ha magasabb pozíciót ér el a keresőmotorokban, akkor láthatóbbá válik a potenciális ügyfelek számára. Ez pedig segít növelni a márkaismertséget, és javítja az esélyeit új ügyfelek vonzására.
 • Javítani fogja a webhely biztonságát: A jobb webhelybiztonság a webhely jobb sebességének és rangsorolásának eredménye. A keresőmotorokban való magasabb helyezés révén javítja webhelye biztonságát, és csökkenti az online lopások és kibertámadások kockázatát.
 • Javítani fogja az eredményt: A megfelelő kulcsszavak megcélzásával és a webhely minőségének javításával csökkenti a költséges marketingkampányok vagy webhelytervezési megoldások szükségességét. Ezenkívül a jobb helyezés nagyobb internetes forgalmat vonz, ami viszont növeli a webhely elköteleződését és az üzleti nyereséget.
Ez is érdekelhet:  Egyik napról a másikra ugrásszerűen megemelheti rangsorát ezzel a 7 SEO hackel

Hogyan használhatja a kulcsszókutatást vállalkozása számára

Ha SEO-ról van szó, a kulcsszókutatás elengedhetetlen. Anélkül, hogy tudná, mely kulcsszavakat célozza meg, webhelye és SEO erőfeszítései hiábavalók lesznek. Íme négy ok, amiért a kulcsszókutatás olyan fontos:

1. Javítani fog a helyezéseken

Ha megtalálja a megfelelő kulcsszavakat, és ezekre optimalizálja webhelyét, valószínűleg javulni fog a helyezés. Ez nem csak nagyobb láthatóságot és forgalmat biztosít, de az eredményt is növeli, mivel a SEO pénzbe kerül.

2. Növeli a konverziókat

A megfelelő kulcsszavak megcélzása elősegíti, hogy webhelye több látogatót vásárlóvá alakítson. Ha a releváns kulcsszavakra összpontosít, jobb felhasználói élményt teremt, amely arra ösztönzi az embereket, hogy hosszabb ideig maradjanak itt. Ez több értékesítést és nagyobb bevételt jelent vállalkozása számára.

3. További potenciális ügyfeleket és ügyfeleket szerezhet

Amikor az emberek felkeresik webhelyét, valószínűleg látni fogják hirdetéseit és/vagy céloldalait. Ha ezek az oldalak a megfelelő kulcsszavakra vannak optimalizálva, akkor sok leadet és ügyfelet fog generálni, akik érdeklődnek az Ön által kínált termékek iránt. És ezek a potenciális ügyfelek végül fizető ügyfelekké válhatnak, ha megfelelően tudja konvertálni őket.

4. Ügyfelei újra és újra visszatérnek

Ha meg tudja tartani ügyfelei érdeklődését és elköteleződését, nagyobb valószínűséggel ajánlják barátait és családtagjait. Ez nemcsak az ügyfélkörét növeli, hanem a marketingköltségeket is csökkenti, mivel nem kell annyit költenie reklámra.

Következtetés

A kulcsszókutatás a SEO egyik legfontosabb aspektusa, és enélkül webhelye nem lesz olyan előkelő, mint amennyire lehetne. Azáltal, hogy meghatározza, mely kulcsszavak a legrelevánsabbak vállalkozása szempontjából, erőfeszítéseit arra összpontosíthatja, hogy azokat az ügyfeleket célozza meg, akiknek a legnagyobb esélyük van a konverzióra.

Ráadásul a kulcsszavak kutatásával azonosíthatja azokat a potenciális versenytársak webhelyeit is, amelyek rangsorolhatók ugyanarra a kulcsszókifejezésre.

Ha időt szán a kulcsszókutatásra, biztosíthatja, hogy webhelye a lehető legjobb arculatát mutassa be a keresőmotorok és a potenciális ügyfelek számára.