Az organikus forgalom csökkenése sok keresőoptimalizálással foglalkozó szakember számára jelentős kihívást jelenthet. Az organikus látogatottság az egyik legfontosabb mutató a weboldal sikeres teljesítményének mérésében, és amikor csökkenés tapasztalható, azonnali cselekvésre van szükség. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk, hogy mit tehetsz, ha az organikus forgalom csökkenése következik be.

1. Elemzés és diagnózis

Az első lépés az, hogy alaposan elemezd és diagnosztizáld az organikus forgalom csökkenésének okait. Néhány lehetséges tényező:

 • Keresőalgoritmus változások: A keresőmotorok által végrehajtott frissítések gyakran változásokat hoznak az organikus rangsorolásban.
 • Technikai problémák: Például lassú weboldalbetöltés, hibás redirectek vagy indexelési problémák.
 • Tartalmi változások: Új tartalmak hozzáadása vagy módosítása, amelyek negatívan befolyásolhatják a rangsorolást.
 • Konkurencia erősödése: Ha a versenytársak erőteljesen optimalizálják weboldalukat, az az organikus forgalmad csökkenését eredményezheti.

2. Technikai audit és javítások

Végezz alapos technikai auditot a weboldaladon annak érdekében, hogy azonosítsd és javítsd az esetleges problémákat. Ide tartozik:

 • Sebesség optimalizáció: Tömörítsd a képeket, minimalizáld a HTTP kéréseket, és javítsd a weboldalbetöltési sebességet.
 • Indexelési problémák megoldása: Győződj meg róla, hogy a weboldalad megfelelően indexelhető, és nincsenek blokkolva a fontos tartalmak a robots.txt fájlban vagy a meta robots direktívákban.
 • Mobilbarát optimalizáció: Biztosítsd, hogy a weboldalad teljes mértékben mobilbarát legyen, és megfeleljen a Google mobil első indexelési követelményeinek.

3. Tartalomstratégia felülvizsgálata és frissítés

Vizsgáld felül a tartalomstratégiádat, és gondold át, hogyan tudsz még értékesebb, relevánsabb tartalmakat kínálni a felhasználóknak. Néhány javaslat:

 • Kulcsszókutatás és optimalizálás: Végezz újra kulcsszókutatást, és optimalizáld a tartalmat a friss kulcsszavakra és a keresési szándékokra.
 • Tartalomfrissítés: Frissítsd és bővítsd a meglévő tartalmakat új információkkal és elemzésekkel.
 • Új tartalomkészítés: Készíts új, releváns tartalmakat a hiányzó területeken vagy új kulcsszavakra.

4. Linkprofil elemzése és építése

Vizsgáld felül a weboldalad linkprofilját, és győződj meg róla, hogy rendelkezel-e minőségi visszalépésekkel. Néhány teendő:

 • Visszalépések elemzése: Ellenőrizd, hogy a visszalépéseid relevánsak és magas minőségűek-e.
 • Új linképítési lehetőségek keresése: Keresd az új lehetőségeket a minőségi visszalépések beszerzésére, például közösségi média megosztások, vendégposztok vagy sajtómegjelenések révén.
Ez is érdekelhet:  25 tipp a tartalom optimalizálásához az emberek és a keresőmotorok számára

5. Monitorozás és továbbfejlesztés

Ne felejtsd el folyamatosan figyelni az organikus forgalom alakulását, és szükség esetén további optimalizációs lépéseket tenni. A rendszeres monitoring és a folyamatos továbbfejlesztés kulcsfontosságú az organikus forgalom fenntartásában és növelésében.

Összegzés

Az organikus forgalom csökkenése nagy kihívást jelenthet, de megfelelő stratégiák és cselekvések révén képes vagy visszanyerni és növelni a látogatottságot. Az elemzés, a technikai audit, a tartalomstratégia felülvizsgálata, a linkprofil elemzése és az folyamatos monitorozás mind fontos lépések az organikus forgalom visszanyerésében és fenntartásában. Legyen kitartó és folyamatosan fejlesszen, hogy weboldalad az organikus keresésben a lehető legjobb helyzetbe kerüljön és ott is maradjon.