A weboldalak sebessége és teljesítménye mindig is kulcsfontosságú tényező volt a keresőoptimalizálásban. A felhasználók egyre nagyobb elvárásokat támasztanak a gyors betöltés és az interaktív élmények iránt, ezért a Google bevezette a Core Web Vitals (CWV) mutatókat, amelyek segítenek a webmestereknek jobban megérteni és optimalizálni a weboldalak sebességét és felhasználói élményét. Ez a cikk arra összpontosít, hogy hogyan kapcsolódik össze a lassú weboldal és a Core Web Vitals, és hogyan befolyásolják egymást a keresőoptimalizálás szempontjából.

A Core Web Vitals áttekintése

A Core Web Vitals három fő mutatóból áll:

 1. Largest Contentful Paint (LCP): Ez a mutató méri az oldal legnagyobb tartalom elemének (pl. egy nagy kép vagy szöveg) betöltési idejét. Az ideális LCP érték kevesebb, mint 2,5 másodperc.
 2. First Input Delay (FID): Ez a mutató azt méri, hogy mennyi idő telik el az oldal betöltése után, mire a felhasználók először interakcióba lépnek vele (pl. kattintásra vagy görgetésre). Az ideális FID érték kevesebb, mint 100 milliszekundum.
 3. Cumulative Layout Shift (CLS): Ez a mutató azt méri, hogy mennyire stabil az oldal elrendezése a betöltés során. Az ideális CLS érték kevesebb, mint 0,1.

A lassú weboldal hatása a Core Web Vitals értékekre

A lassú weboldalak gyakran rosszul teljesítenek a Core Web Vitals mutatókban. Például, ha egy weboldal lassú LCP-vel rendelkezik, az azt jelenti, hogy a fő tartalom elemek hosszú ideig tartanak betöltődni, ami negatívan befolyásolja a felhasználói élményt és az oldal rangsorolását a keresési találatokban.

Az alábbiakban néhány összefüggés látható a lassú weboldalak és a Core Web Vitals értékek között:

 • Túl nagy képfájlok: Nagy méretű képek lassíthatják az LCP-t és növelhetik a betöltési időt.
 • Rosszul optimalizált CSS és JavaScript fájlok: A túl sok vagy rosszul optimalizált CSS és JavaScript fájlok növelhetik az FID-t és a CLS-t.
 • Lassú szerverválaszidő: Ha a webhely szervere lassan reagál, az az összes Core Web Vitals mutatót negatívan befolyásolhatja.
 • Kevésbé hatékony caching: Rosszul beállított cache-elési politikák és a gyenge cache-elési stratégiák lassabb oldalbetöltést és magasabb CLS-t eredményezhetnek.
Ez is érdekelhet:  Mi az a digitális marketing, és miért van rá szüksége egy vállalkozásnak?

Az optimalizációs stratégiák

Az alábbiakban néhány kulcsfontosságú optimalizációs stratégia, amelyek segíthetnek a lassú weboldalak gyorsabbá tételében és a Core Web Vitals értékek javításában:

 • Képek optimalizálása: Tömörítsd és méretezd le a képfájlokat, hogy csökkentsd az LCP-t.
 • CSS és JavaScript optimalizálása: Minimalizáld és tömörítsd a CSS és JavaScript fájlokat, hogy csökkentsd az FID-t és a CLS-t.
 • Gyorsabb szerverek és caching: Frissítsd a szerver infrastruktúrát és optimalizáld a cache-elési beállításokat a gyorsabb szerverválaszidő és oldalbetöltés érdekében.
 • Fontok optimalizálása: Használj webfontok helyett rendszerspecifikus vagy Google Fonts-alapú fontokat, hogy csökkentsd az oldalbetöltési időt.

Összegzés

A lassú weboldalak negatívan befolyásolják a Core Web Vitals mutatókat, amelyek kritikusak a keresőoptimalizálásban. Az optimalizációs stratégiák alkalmazása segíthet a weboldalak gyorsabbá tételében és a felhasználói élmény javításában, ami végül javíthatja az organikus rangsorolást a keresési találatokban. A Core Web Vitals figyelemmel kísérése és optimalizálása kulcsfontosságú a weboldalak sikeréhez és versenyképességéhez a digitális térben.