A Google kiszivárgott dokumentumai: Felfedve a keresőalgoritmus titkai

A közelmúltban kiszivárgott több mint 2500 Google-dokumentum mélyreható betekintést nyújtott a keresőóriás algoritmusának működésébe és rangsorolási tényezőibe. Ez a szivárgás nemcsak az SEO szakemberek, hanem a technológiai világ számára is mérföldkő, mivel számos eddig titokban tartott információra derült fény. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a dokumentumok tartalmát, és megvizsgáljuk, hogyan befolyásolják ezek az új ismeretek a keresőoptimalizálást (SEO).

A NavBoost rendszer: A kattintások hatása a rangsorolásra

A kiszivárgott dokumentumok szerint a Google már 2005 óta használja a NavBoost rendszert, amely kattintási adatokat alkalmaz a rangsorolás módosítására. Ez a rendszer az alapján módosítja a keresési találatok sorrendjét, hogy mennyire népszerűek a kattintások egy adott keresési lekérdezésre. Korábban a Google határozottan tagadta, hogy a kattintások befolyásolnák a rangsort, de a dokumentumok egyértelműen bizonyítják ennek ellenkezőjét.

A Google sandbox rendszere: Az új webhelyek külön kezelése

A dokumentumok felfedik, hogy a Google használja a „sandbox” rendszert, amely az új vagy megbízhatatlan webhelyeket külön kezeli. Ez a rendszer megakadályozza, hogy ezek a webhelyek magas rangsorolást érjenek el a keresési eredményekben, így hatékonyan szűri ki a spam oldalak magas rangját. Ez a funkció a spam kiszűrésére és a minőségi keresési eredmények biztosítására szolgál.

SiteAuthority: A webhelyek általános tekintélyének mérőszáma

A Google dokumentumai azt is leleplezik, hogy a Google méri a webhelyek „siteAuthority” értékét, vagyis az egész webhely tekintélyét. Ezt a mérőszámot korábban titokban tartották, és nem ismertek róla részletek. A siteAuthority mérésével a Google meghatározza, hogy egy adott webhely mennyire tekintélyes, ami közvetlen hatással van a rangsorolásra.

Tárolási Mechanizmusok: Flash meghajtóktól merevlemezekig

A Google különböző tárolási mechanizmusokat alkalmaz az indexelt tartalmak számára, amelyek a tartalom frissességét és fontosságától függően változnak:
– Flash Meghajtók: A legfontosabb és leggyakrabban frissített tartalmak tárolására szolgálnak.
– SSD-k: Kevésbé fontos tartalmak tárolására.
– Merevlemezek: Ritkábban frissített tartalmak tárolására.

Friss linkek és rövid tartalmak: Az új szabályok

A dokumentumok arra is rávilágítanak, hogy a friss linkek nagyobb értékkel bírnak, mint a régebbi tartalmakba helyezett linkek. Emellett megerősítést nyert, hogy a rövid tartalmak is jól rangsorolhatnak, ha megfelelően optimalizáltak. Ez ellentmond a hagyományos SEO hiedelmeknek, miszerint csak a hosszú, részletes tartalmak rangsorolhatnak jól.

Az Alexandriánál is nagyobb Index: A Google Indexer

A Google legnagyobb információs indexe, amelyet Alexandriának neveztek el, különböző rétegeket használ a tartalmak rendezésére és tárolására. A dokumentumokban szereplő további indexelési rendszerek, mint a SegIndexer és TeraGoogle, további rétegeket biztosítanak az adatok hatékony kezeléséhez.

Szignifikáns rangsortényezők és SEO stratégiai hatások

1. Anchor Text Mismatch: Az irreleváns horgonyszöveggel rendelkező linkeket leértékelik. Ez azt jelenti, hogy a horgonyszöveg relevanciája kulcsfontosságú a rangsorolás szempontjából.
2. SERP Demotion: Azok az oldalak, amelyek alacsony felhasználói elégedettséget mutatnak a keresési eredmények oldalain, szintén leértékelésre kerülnek.
3. Rövid tartalmak és friss linkek: A rövid tartalmak külön értékelést kapnak, és a friss linkek előnyt élveznek a régebbi tartalmakkal szemben.

Az új SEO stratégiák

A kiszivárgott dokumentumok számos eddig ismeretlen részletre világítanak rá, amelyek alapjaiban változtathatják meg a keresőoptimalizálási stratégiákat. A Google algoritmusainak és rangsorolási tényezőinek mélyebb megértése lehetőséget ad arra, hogy a webhelyek jobban optimalizálhassák tartalmukat és növeljék rangsorolásukat a keresési eredmények között.
A dokumentumok alapján a SEO szakembereknek érdemes újraértékelniük stratégiáikat, különösen a kattintási adatok és a friss linkek fontosságát illetően. Emellett a rövid, jól optimalizált tartalmak és a webhely tekintélyének növelése is kulcsfontosságú lesz a jövőbeni rangsorolás szempontjából.

SEO Tippek a Google Kiszivárgott Dokumentumai Alapján:

– Fókuszáljon a friss, releváns tartalomra és linképítésre.
– Optimalizálja a rövid tartalmakat is a kulcsszavak megfelelő elhelyezésével.
– Figyeljen a horgonyszöveg relevanciájára és a felhasználói élmény javítására.
– Használja ki a siteAuthority és a sandbox rendszer adta lehetőségeket a webhely tekintélyének növelésére.
A kiszivárgott információk révén a SEO szakemberek új eszközökkel és stratégiákkal gazdagodhatnak, amelyek segíthetnek abban, hogy weboldalaik a jövőben még sikeresebbek legyenek a keresőmotorokban.
Ez is érdekelhet:  Mik azok a keresőmotorok?