A technikai SEO áttekintése, az átfogó SEO stratégiába való illeszkedés, valamint a legfontosabb tevékenységek, eszközök és ismeretek, amelyeket ismernie kell.

 

A technikai SEO a webhely architektúrájának és háttérelemeinek fejlesztésére utal, hogy javítsa láthatóságát és teljesítményét a keresőmotorokban.

Az ilyen SEO-projektek kezelése gyakran együttműködést igényel a műszaki SEO-szakértők és a webfejlesztők között, különösen a nagy webhelyek esetében.

 

A műszaki SEO megvizsgálja az oldalbetöltési sebességet, a webhely architektúráját, a biztonságot, a belső hivatkozásokat stb., hogy kiküszöbölje azokat a súrlódási pontokat, amelyek akadályozhatják a keresőrobotokat a webhely megfelelő feltérképezésében, indexelésében és megjelenítésében.

Technikai SEO vs. oldali keresőoptimalizálás vs. off-page SEO

Dióhéjban:

 • A technikai SEO egy olyan folyamat, amelyet webhelye műszaki állapotának megőrzésére terveztek. 
 • Az oldalon végzett SEO inkább a kulcsszókutatás és a tartalmi erőfeszítések körül forog .
 • Az oldalakon kívüli SEO olyan tevékenységeket foglal magában, mint például a linképítés és a digitális PR , amelyek célja a webhelyére mutató külső hatósági jelek erősítése. 

A technikai SEO főként a webhely kódszintű telepítésére összpontosít a feltérképezhetőség javítása érdekében, ami gyorsabb és kiterjedtebb tartalomindexelést tesz lehetővé.

A technikai SEO-elemek bizonyos mértékig átfedésben vannak az oldalon belüli SEO-val. Például egy oldalon a SEO-szakértő megvizsgálja a weboldalakat, és kulcsszókutatás alapján módosítja a metaadatelemeket (pl. címcímkéket, metaleírásokat, H1-eket stb.).

Egy SEO szakember ezután a metaadatokkal kapcsolatos ténykódhibákra összpontosít. Ide tartoznak például a túl hosszú oldalcímek vagy a hiányzó metaleírások anélkül, hogy az egyes elemekhez metaadatokat kellene írni vagy létrehozni.

Az átfedés másik területe a belső linkelés. Az oldalon belüli SEO a belső linkek stratégiai hozzáadására összpontosít, hogy növelje az egyes oldalak hivatkozási értékét. Ezzel szemben a technikai SEO a belső hivatkozásokat tágabb perspektívából közelíti meg, a kódhibákra és az általános webhelyhivatkozás-architektúrára összpontosítva.

A műszaki keresőoptimalizálók alapos webhely-feltérképezést végeznek, hogy azonosítsák a hibás hivatkozásokat, és javaslatokat tegyenek a megoldásra. Az oldalon belüli SEO-val ellentétben a technikai SEO kevésbé foglalkozik az egyes linkek specifikus horgonyszövegével, és a webhely linkszerkezetének általános állapotát helyezi előtérbe.

A technikai SEO és az oldalakon kívüli SEO külön gyakorlatok, amelyek jellemzően különböző készségeket vonzanak. Bár általában a SEO spektrum ellentétes végein működnek, van némi átfedés, különösen a linkek auditálásában.

Korábban ez azt jelentette, hogy felmérte a backlink profilját, hogy nem tartalmaz-e káros hivatkozásokat, és a szankciók elkerülése érdekében visszautasította azokat. John Mueller, a Google legújabb kritikái azonban kétségbe vonják a mérgező linkek elutasításának hatékonyságát .

A linkek auditálása pozitívabb megközelítésre vált, az Ön és a versenytársak hivatkozásainak értékelésére összpontosítva a „kategóriájában legjobb” példák érdekében. Ezen elemzés után következtetéseket vonunk le.

 

Összefoglalva:

Technikai SEO

 • A webhely technikai szempontjaira és a kódszintű optimalizálásra összpontosít.
 • Célja a webhely feltérképezhetőségének és általános műszaki állapotának javítása.
 • Kijavítja a problémákat, például a metaadat-hibákat, a hibás hivatkozásokat és a webhely architektúráját.

Oldalon belüli SEO (On-Page SEO)

 • Az egyes weboldalak tartalmának és elemeinek optimalizálása körül forog.
 • Magában foglalja a kulcsszókutatást, a tartalom bevezetését és a metaadatok optimalizálását.
 • Általában megvizsgálja az oldalon lévő tényezőket, például az oldalcímeket, a címsorokat és a belső hivatkozásokat.

Oldalon kívüli SEO (Off-page SEO)

 • A webhely külső jeleinek és jogosultságának kialakítására összpontosít.
 • A gyakran digitális PR-ként emlegetett program célja az oldal online hírnevének növelése.
 • Olyan tevékenységeket foglal magában, mint a linképítés, a tartalom promóciója és a szerkesztői lefedettség megszerzése a rangsorolás javítása érdekében.

A technikai SEO szerepe az átfogó SEO stratégiában

A technikai SEO kulcsfontosságú az átfogó SEO stratégiában. Egyszerűen fogalmazva, az egyéb erőfeszítések hiábavalók, ha egy webhely jelentős technikai problémákkal küzd, vagy nem indexelhető.

Ez is érdekelhet:  Mik azok a keresőmotorok?

Egy átfogó SEO kampányban általában a technikai SEO auditot végzik el először, és gyakran ez a legkiterjedtebb. Ez azt jelenti, hogy a technikai SEO gyakorlati okokból a kezdetektől fogva játékban van.

Ha egy webhelyen problémák akadályozzák az indexelést, más erőfeszítések hatástalanná válnak. Az oldalon lévő SEO-csapat gyakran a technikai SEO-audit szempontjaitól függ, hogy irányítsák kezdeti tevékenységeiket. 

Ez a technikai SEO-t helyezi a SEO kampány középpontjába, különösen a korai szakaszban. A kampány előrehaladtával a technikai SEO csapat olyan eszközöket használ, mint az Ahrefs vagy a Lumar a webhely állapotának figyelésére, de részvételük addigra általában csökken.

Elvitel:

 • A technikai SEO az átfogó SEO stratégia kulcsfontosságú eleme.
 • Más SEO-tevékenységek, mint például a tartalom és a linképítés, hatástalanok, ha egy webhelyen jelentős technikai problémák vannak.
 • Egy átfogó SEO kampányban jellemzően a technikai SEO audit az első és a legkiterjedtebb lépés.
 • A technikai SEO központi szerepet játszik a SEO kampány korai szakaszában.
 • Az oldalon belüli SEO a technikai SEO auditra támaszkodik az olyan problémák megoldása érdekében, mint a hiányzó tartalom, a metaleírások vagy a hibás H1 címkék.
 • A SEO technikai megfigyelése idővel olyan eszközökkel történik, mint az Ahrefs vagy a Lumar.
 • A műszaki keresőoptimalizáló készségeire folyamatosan szükség van, és gyakran technikai hídként szolgálnak a SEO különböző aspektusai között.

Gyakori technikai SEO tevékenységek

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tevékenységeket, amelyeket általában műszaki SEO-szakemberek végeznek.

Hozzáférhetőségi és indexelési ellenőrzések

 • Az oldalindexelési problémák feltárása és megoldása olyan eszközökkel, mint a Google Search Console.
 • Annak biztosítása, hogy minden indexelési jel (pl. robots.txt, index nélküli címkék, kanonikus címkék, XML-webhelytérképek) megegyezzen egymással anélkül, hogy ellentmondásos jelzéseket küldene a Google-nak.

Tartalomkezelő rendszer (CMS) feladatai

 • Ha szükséges, szélesebb körű CMS-munkában is részt vesz. (Előfordulhat, hogy a kisebb, egyoldalas problémák átkerülnek az oldalon/tartalom-optimalizálási csapatokhoz.)
 • Annak eldöntése, hogy melyik CMS-re kíván migrálni, ha a jelenlegi CMS nem túl SEO-barát.

Feltérképezés

 • A webhelyek megfelelő feltérképezésének biztosítása olyan iparági szabványos eszközökkel, mint a Screaming Frog.
 • A feltérképezési adatok elemzése a technikai keresőoptimalizálás ellenőrzéséhez.
 • A bejárók (helyenkénti alapon) legjobb konfigurálásának megértése és a bejárás figyelése. (Senki sem akarja véletlenül DDoS-olni a kliensét feltérképező szoftverrel!)

Domainmunka és migráció

 • Annak eldöntése, hogy melyik új domain nevet válassza ki a SEO előnyére. 
 • Nagyszabású webhely-migráció végrehajtása, amely lehet domain külső vagy domain belső.
  • A domain külső migrációja egy webhely (és a kapcsolódó SEO-rangsorok) új domainre való áthelyezését jelenti. 
  • A tartományon belüli áttelepítés egy új CMS-re (amely másképp írja az URL-eket) ugyanazon a tartományon belül (az átirányítási munkára továbbra is szükség van). 
 • A nem migrációval kapcsolatos átirányítási munkák kezelése, például a régi átirányítási láncok szétszedése.

Metaadatelemzés és problémakör meghatározása

 • Határozza meg a metaadatokat vagy a kapcsolódó problémákat, hogy megcélozza az oldalon lévő SEO csapat munkáját. 
 • Potenciális segítség a mesterséges intelligencia használatában a tartalom nagyarányú generálásához . 

Legfelső szintű webhelybiztonság

 • A HTTPS / HSTS fejlécválaszok megértése és megvalósítása a webhely felhasználóinak biztonsága érdekében.
 • Tartalombiztonsági házirendek telepítése, külső beágyazások blokkolása X-frame opciókkal stb.

Strukturált adatok

 • Sémák vagy strukturált adatok telepítése, amelyeket a Google arra használ, hogy gazdagítsa az oldal tartalmáról alkotott képét, növelve annak esélyét a bővített kivonatok megjelenésére a SERP-ekben. 

Használhatóság és a webhely sebessége

 • Együttműködés webdizájnerekkel vagy front-end fejlesztőkkel annak érdekében, hogy a webhely SEO-barát legyen.
 • Az oldalsebességgel kapcsolatos problémák feltárása és annak ellenőrzése, hogy a webhely megfelel-e a Core Web Vitals értékelésnek .
 • Belső linkelési hibák (pl. egy átirányításra mutató navigációs hivatkozás, amely több tízezer átirányítási hivatkozást eredményez a webhelyen) megoldása.
 • Szélesebb körű webhely-architektúra-problémák kezelése (pl. fazettált navigációs szűrők, amelyek több tízezer URL-t eredményeznek, amelyeket kanonizálni kell).
Ez is érdekelhet:  Bevált SEO-technikák webhelye láthatóságának javítására

 

Haladó műszaki SEO tevékenységek

Ezekhez a tevékenységekhez tapasztaltabb technikai SEO szakemberre van szükség.

Speciális oldalsebesség-ellenőrzés és JavaScript elemzés

Az oldalsebesség javítása korábban egyszerű volt – tömörítsen néhány képet, csökkentse a szkripteket, és jó sebességi pontszámokat kapjon. De a dolgok megváltoztak.

Manapság a legtöbb sebességprobléma a felhasználók webböngészőinek torlódásaihoz kapcsolódik. Mostantól webhelyeinket úgy optimalizáljuk, hogy a lehető leggyorsabb módon szolgáltassák ki a tartalmat, még korlátozott képességű eszközökön is.

A fő probléma itt az, hogy a legtöbb webböngésző (alapértelmezés szerint) csak a „fő” feldolgozási szálon belül hajtja végre a JavaScriptet, ami azt jelenti, hogy az összes JavaScriptet egymás után kell végrehajtani. Ez szűk keresztmetszeteket okoz az oldalak betöltésében, még akkor is, ha a JavaScript gyorsan eljut a végfelhasználóhoz. (Olyan ez, mint egy tűzoltótömlőt egy téglafal egy hüvelykes résébe lőni.

A SEO műszaki szakértőinek tudniuk kell, hogyan ellenőrizhetik a böngésző belsejét olyan eszközökkel, mint a Chrome Dev Tools Performance lap. Ezeket a kérdéseket úgy kell megvitatnia, hogy azt egy vezető webfejlesztő is megértse. Egy haladó technikai SEO-szakember nyugodtan beszél olyan technológiákról, mint a JavaScript párhuzamosítás vagy a szerveroldali renderelés.

Naplófájl elemzés

A naplófájlok megmutatják, hogy a feltérképező robotok mely oldalakat és erőforrásokat kérték, és milyen gyakran. Ezen adatok mintáinak vizsgálata érdekes anomáliákat tárhat fel.

Megfigyelheti például, hogy webhelyének egy bizonyos része nem kap semmilyen Googlebot-kérést. Miért? Ennek oka lehet egy robots.txt szabály problémája, amely megakadályozza, hogy a Google feltérképezze ezt a szakaszt.

A naplófájl elemzése értékes. Része volt a technikai SEO-eszköztárnak, de olyan eszközökkel váltotta fel a figyelmet, mint a Screaming Frog’s Log File Analyzer. Ennek ellenére továbbra is fejlett technikai SEO módszernek tekintik.

Edge SEO

Az Edge SEO a szélső számítástechnika egy részhalmaza, egy olyan gyakorlat, amely magában foglalja a műszaki és építészeti változtatásokat az adatok forráshoz vagy végfelhasználóhoz közelebbi feldolgozásához. 

Ez csökkenti a késleltetést, és gyorsabbá teszi a technológiát, ellentétben a felhőalapú számítástechnikával, amely a központosított adatközpontokra támaszkodik, sok felhasználó számára kevésbé hatékony.

Az Edge SEO csak az élszámítástechnikát alkalmazza, szem előtt tartva a SEO-t – például gyorsabban betöltődő oldalakat céloz meg, amelyek jobb helyen szerepelhetnek a Google-on.

Technikai SEO eszközök

Íme néhány elterjedt technikai SEO-eszköz lista. Az indexeléstől a teljes webhely-feltérképezésig ezek a legjobb eszközök a munkához. ( Bár ez a lista nem tartalmazza az összes technikai SEO-eszközt, az alapokat lefedi.)

Google Search Console

A GSC-t hozzáférhetőségi és indexelési ellenőrzésekre és egyéb szélesebb körű alkalmazásokra használják, például annak megtekintésére, hogy mely Google kulcsszavak eredményezték a legtöbb kattintást és megjelenítést. 

A Search Console ellenőrizheti a séma megvalósítását és a Core Web Vitals megfelelését a webhelyén. A legjobb rész? A Google ingyenesen biztosítja ezt az eszközt, ezért ellenőrizze webhelyét.

Screaming Frog SEO Spider

A Screaming Frog egy bejáró eszköz a webhelyek elemzéséhez, amely az asztali környezetből fut. Az általa kezelhető feltérképezések méretét csak a helyi gép teljesítménye korlátozza. 

Figyelnie kell a feltérképezést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a feltérképezés nem történik meg túl gyorsan, ami az ügyfél webhelyének időtúllépéséhez vezet. 

Kiválóan alkalmas sok adat kiköpésére is, bár általában a kimenet több kezelést igényel.

Ahrefs 

Az Ahrefs Site Audit kiválóan alkalmas a gyors felső elemzéshez. Feltérképez egy webhelyet, és létrehoz egy felhasználóbarát irányítópultot, amely kiemeli a technikai SEO-problémákat a prioritások meghatározásához. A Screaming Frog-hoz képest az Ahrefs felhasználóbarátabb. 

Ez is érdekelhet:  Mi az a Google Search Console?

Gyakran ajánlatos egy mély bejárót, például a Screaming Frogot használni egy felhőalapú bejáróval, például az Ahrefs-szel, hogy egyesítsék a részletes adatokat és az éleslátó elemzést.

Lumar (korábban Deepcrawl)

A Lumar valószínűleg a legjobb kompromisszumos bejáró a Screaming Frog adatköpködése és Ahrefs gyakorlatiasabb meglátásai között.

Chrome DevTools

A Chrome Dev Tools különösen hasznos a Teljesítmény lap és a Lighthouse modul miatt, amelyek segíthetnek az oldalsebesség-problémák alapos vizsgálatában az egyes oldalakon.

A beágyazott Lighthouse modul alaptechnológia, amelyet a (különálló) PageSpeed ​​Insights eszköz használ.

PageSpeed ​​Insights

A PageSpeed ​​Insights nagyszerű eszköz az oldalsebesség-problémák mélyreható vizsgálatához egyetlen weboldalon. Meg tudja mondani, hogy egy oldal megfelel-e vagy nem a Core Web Vitals felmérésen, ha elegendő számú adat áll rendelkezésre (a CrUX / Chrome UX jelentésből).

Tipp : Ne felejtse el kiterjeszteni az eszköz jelentései diagnosztikai területét. Nagyon érdekes dolgok vannak benne, amelyek segítenek boncolgatni az eltömődött főszállal kapcsolatos problémákat.

Screaming Frog Log File Analyzer

A Screaming Frog segíthet megérteni a feltérképező robotok viselkedését és azonosítani a lehetséges feltérképezési problémákat.

Ez egyszerűbb, mint a nyers naplófájlok exportálása és az elemzéshez szükséges összetett táblázatok létrehozása. Az eszköz évente költséghatékony, így értékes eszköz. 

Microsoft Excel vagy Google Táblázatok

A felsorolt ​​eszközök többsége exportált adatrészleteket tud biztosítani Excel vagy CSV formátumban.

Egy táblázatkezelő eszköz nélkül, amely képes importálni és manipulálni ezeket az adatokat további elemzés céljából, ezek haszontalanok lennének.

Nagyméretű CSV-manipulációs alkalmazások

A több millió belső hivatkozást tartalmazó webhelyek túlterhelhetik az Excelt, amikor adatokat exportálnak a Screaming Frogból.

Szerencsére a Screaming Frog képes CSV-fájlba exportálni, és az olyan eszközök, mint a Delimit by Delimitware és a ModernCSV, kiválóan alkalmasak nagy adatmennyiségek kezelésére. Ezután levághatja az adatokat, hogy azok kompatibilisek legyenek az Excellel. 

Műszaki SEO karrierben gondolkodik?

Ha ifjabb SEO munkatársként vagy SEO vezetőként töltötte idejét, akkor valószínűleg hamarosan szakosodni fog. 

Műszaki SEO karrierben gondolkodik? Íme néhány képesség és tulajdonság, amire szüksége lesz:

 • Technikai webes szakértelem : jártasság a webhely kódjának, szerkezetének és architektúrájának megértésében és optimalizálásában.
 • Az auditálási technikákban való jártasság : Ha könnyekig untat a gondolat, hogy több napot kell egyetlen audittal tölteni, a technikai SEO nem neked való.
 • A HTTPS és HSTS tapadásának általános ismerete a webhely legfelső szintű biztonsága érdekében.
 • A strukturált adatok ismerete .
 • A felhasználói élmény általános ismerete és kapcsolata a SEO-val.
 • Analitikus gondolkodás : Az adatok elemzésének és a technikai problémák azonosításának képessége.
 • Problémamegoldó készségek : Képes komplex technikai kihívások diagnosztizálására és megoldására.
 • Erős kommunikáció : Az a képesség, hogy technikai kérdéseket és ajánlásokat kommunikáljunk a nem műszaki csapattagokkal.
 • Általános adatelemzés : Jártasság az adatelemzésben és a táblázatok használata a betekintések kinyerésére.

A műszaki SEO kiváló pályaválasztás, amivel nagyon elégedett vagyok.

Technikai SEO: A robusztus SEO-stratégia gerince

A technikai SEO minden hatékony SEO stratégia kulcsfontosságú eleme. 

A webhely infrastruktúrájának optimalizálásával és a súrlódási pontok megszüntetésével, amelyek akadályozzák a feltérképezést és az indexelést, a technikai SEO megalapozza az egyéb erőfeszítéseket, például a tartalomkészítést és a linképítést.

A technikai SEO-szakértők a megfelelő eszközök és auditálási technikák segítségével kezelik a kritikus problémákat a webhely-migrációtól az oldalsebességig, a metaadatokig, a belső linkelésig és még sok másig. 

A speciális készségeket igénylő technikai SEO izgalmas karrierút azok számára, akik rendelkeznek az elemzési képességekkel és a technikai know-how-val, hogy diagnosztizálják és megoldják az összetett webhelyproblémákat.